Licht appartement in een historisch pand in het Keulse stadsdeel Südstadt

Van bouwval tot modern pronkstuk

Homestory

Wat te doen, als het eigen huis niet direct vraagt om ruimtelijke veranderingen, maar de eigen creativiteit naar nieuwe uitingsvormen verlangt? 

In het geval van Shari en André Dietz luidde het antwoord als volgt: we gaan aan de slag met een stadsappartement dat grondig opgeknapt moet worden. Het koppel deelt een passie voor mooie interieurs en designklassiekers. In het Keulse stadsdeel Südstadt vond het stel een dankbaar object, waar ze samen met ons team hun droom konden realiseren.

mathes_magazin_homestory_dietzwohnung_004

Tussen de eerste hamerslag en de overhandiging van de sleutels aan de nieuwe huurder van het compacte appartement in Südstadt lagen ongeveer zeven maanden. Het complete proces verliep verrassend snel en soepel – afgezien van het feit dat het begin van het project samenviel met het begin van de pandemie. Om te beginnen verliep de zoektocht naar een passend project zeer voorspoedig. Het eerste en enige appartement dat de bouwheren bekeken, was direct een voltreffer. De eisen waren vanaf het begin duidelijk: het moest een onverhuurd appartement zijn dat te koop stond, om zo veel mogelijk vrijheid te hebben bij de verbouwing en direct aan de slag te kunnen. Bij de eerste afspraak brachten ze dan ook direct ideeën mee over hoe het eindresultaat eruit zou kunnen zien. Het appartement, in een historisch pand dat onder monumentenzorg valt, bestond uit twee kamers plus een keuken en badkamer. Een balkon met twee toegangen was alvast veelbelovend wat het licht in de ruimtes betreft.

Previous
Next

Fase 1: de planningsfase

Het appartement moest lichter worden en de indeling van de kamers vloeiender, meer intuïtief. Vanaf het begin af aan stond vast, dat het gezin de woning in de nabije toekomst niet zelf zou gebruiken, maar zou verhuren. Een single of stel zonder kinderen stelt andere eisen aan woonruimte dan een gezin. Het doel was dat er op weinig ruimte een functionele, moderne en lichte stadswoning zou ontstaan, die open en huiselijk vormgegeven is. De inrichting weerspiegelt hierbij de liefde van de klant voor tijdloze designklassiekers.

Samen met onze Creativ Director Joris Tummers bespraken we, hoe de ruimtes een meer open karakter konden krijgen en welke functies ze moesten vervullen. Dankzij de doortastendheid van de klanten kwam één bepaald ontwerp al snel als favoriet naar voren. Vervolgens werden de materialen gekozen en op elkaar afgestemd. Ze harmoniëren perfect met het klassieke karakter van het historische pand.

“Onze eerste bijeenkomst vond plaats in de net gestripte woning. Een meeting midden op de bouwplaats! We hebben Joris verteld over onze ideeën. Hoe we de indeling willen veranderen, welke kleuren ons aanspreken en welke meubels zeker niet mogen ontbreken. Joris liet ons aan het woord en luisterde aandachtig. Hij liet de ruimtes op zich inwerken en kon volgens mij vrij goed inschatten, waar onze smaken zich kruisen en wat volgens hem bij de ruimtes past. Een paar dagen daarna kregen we zijn eerste rendering. Een ongelooflijk moment! We konden niet geloven hoe gedetailleerd hij alles uitgewerkt heeft en hoe uit duizend gedachten één geheel kon ontstaan. Onze #dietzwohnung! Wij kunnen beide altijd heel snel een voorstelling van iets maken en elkaar overtuigen van onze ideeën en wensen. In combinatie met een ongelooflijk goede, inspirerende rendering van Mathes ontstond er simpelweg de perfecte combinatie.”

Previous
Next

Fase 2: de verbouwing begint

Er werd al vrij snel duidelijk, dat de indeling van het overzichtelijke 2-kamerappartement aangepast zou worden. De niet-dragende muren werden verwijderd, de deuropening tussen het woongedeelte en de slaapkamer werd vergroot en de deuropening naar de gang werd dichtgemaakt. Daarnaast zijn de badkamer en keuken van plaats verwisseld en kreeg de nieuwe keuken een open karakter. De zo ontstane plattegrond vormde de basis voor de realisatie van het ontwerp. Toch was dit nog lang niet alles. Er werd een nieuwe eiken vloer gelegd, de wanden werden gewit en de radiatoren verplaatst. De houten vloer loopt door de complete woning, met uitzondering van de badkamer. Het eikenhout geeft de lichte kamers een aangenaam huiselijke, warme sfeer. Bovendien werd aan een binnenmuur het metselwerk gedeeltelijk blootgelegd. De bakstenen die zo te voorschijn komen, herinneren ons eraan dat de woning zich in een historisch pand bevindt. Voor de rest duidt er vrijwel niets op. Bij de ombouw legden de klanten de nadruk op hoogwaardige, eenvoudige en tijdloze materialen. Deze keuze werd doorgetrokken naar het design.

“We wilden de woning op het niveau van nieuwbouw tillen. Met een complete modernisering, maar ook met traditionele materialen en elementen zoals de eiken vloer of deuren met profilering. Met de hulp van Joris Tummers bij het designproces en mijn vader bij het bouwproces konden wij dat uitstekend coördineren.”

Previous
Next

Fase 3: montage en inrichting

De levering en montage gingen van start onder moeilijke omstandigheden. Gelukkig waren er vele helpende handen. Bank en sideboard bevonden zich al in de woning, net als de inbouwkeuken met linoleumfronten. De rest werd binnen een dag door onze medewerkers van Mathes geleverd en gemonteerd. De laatste knopen werden doorgehakt. De designklassiekers en hedendaagse ontwerpen uit de digitale rendering werden in een reële ruimte geplaatst. Alle componenten vormden samen een harmonisch geheel.

“Tussen de eerste hamerslag en de sleuteloverdracht aan de huurder lagen precies 7 maanden. Een perfecte timing, dankzij de zeer toegewijde partners en vakmensen. We zouden het zo weer doen. Nu staat er echter eerst een project in ons eigen huis op stapel.”

Previous
Next

Het resultaat – de #Dietzwohnung

Er is een warm, behaaglijk, licht en modern appartement gecreëerd. Wat oorspronkelijk als renovatie was gepland en zich vervolgens tot een complete ombouw ontwikkelde, resulteerde in een gezellig pronkstuk, midden in de grote stad. Centraal staat de open woonruimte, die in functionele zones is opgedeeld. De witte wanden benadrukken de lichtheid van de woonkamer. Er valt veel daglicht binnen door de balkondeuren en ramen.  

In het complete appartement is de accentkleur ‘diep middernachtblauw’ aanwezig. De vrijgelegde bakstenen muur zijn een bewuste breuk met het coole modernisme in het woongedeelte en vormen een spannend decor voor de gladde, glanzende USM Haller bar. De roodachtige kleur van de bakstenen harmonieert met zowel het donkere blauw als de warme houten vloer. Vaste elementen zoals de bank in het woongedeelte en de handige kastoplossing in de slaapkamer benutten de ruimte optimaal. Met name in multifunctionele ruimtes helpen ze erbij om de verschillende zones effectief te structureren.

mathes_magazin_homestory_dietzwohnung_003

Door de zon gekust

In de slaapkamer presenteert zich geel als een mooi contrast met het donkere behang van ferm LIVING met een subtiel grafisch motief. Het compacte bed van Müller Möbelwerkstätten is meteen ook het meest aanwezige meubelstuk in de kamer. Veel meer dan dit staat er niet, de ruimte kan ademen. De echte blikvanger is sowieso het zonlicht. Het licht komt de smalle kamer ten goede. ‘s Avonds zorgen de gordijnen van KVADRAT voor de ramen en het balkon voor een tegen licht beschermde nachtrust. Aan de andere kant van de kamer is een FLATMATE secretaire van Müller Möbelwerkstätten als slimme werkplek geïnstalleerd. De overige inrichting inclusief accessoires is in neutraal wit, crème en grijs gehouden.

mathes_magazin_homestory_dietzwohnung_18

Ruimte voor klassiekers en ronde tafel

Populaire designklassiekers maakten vanaf het begin deel uit het van inrichtingsconcept. Dit vonden de huiseigenaren belangrijk, want zo wonen ze zelf ook in hun eigen huis. Het was dan ook niet meer dan logisch dat de huisbar van USM Haller, de TOUT BOIS stoelen van Vitra en de SAARINEN tafel van Knoll een vaste plek in het appartement kregen. De ronde tafel is niet alleen een persoonlijke favoriet van de klant, maar was ook een ideale keuze vanwege de ruimtesituatie. Samen met de op maat gemaakte bank wordt de beperkte ruimte voor een eethoek hier optimaal benut. De klassieke lichtarmatuur AJ van Louis Poulsen herhaalt het middernachtblauw van de keukenfronten en slaat qua kleur een brug tussen het woongedeelte en de keuken.

Stijlvol en natuurlijk

Natuurlijke materialen brengen warmte in het compacte appartement. De fronten van de keuken zijn gemaakt van gekleurd linoleum, de vloer is van warm eikenhout. De CORK schaal van Vitra brengt nog een natuurlijk materiaal in het interieur. De gekozen stoffen zorgen zowel visueel als haptisch voor warmte en gezelligheid. De rolgordijnen zijn gemaakt van KVADRAT stof en bieden de nodige privacy wanneer dat nodig is. Glanzende oppervlakken vindt men hier nauwelijks. Bij de bekleding van de bank en de houten stoelen en ook bij de gordijnen lag de focus voornamelijk op tactiele materialen. Het interieur krijgt zo meer diepte en wordt gezelliger.

mathes_magazin_homestory_dietzwohnung_07

Middernacht-oceaanblauw in de keuken

Bij het kiezen van de kleur van de keuken gaf de voorkeur van de huiseigenaar voor donkerblauw de doorslag. De keuken werd op maat gemaakt en is de eyecatcher van de woning. Op slechts een paar vierkante meter is er ruimte voor alles wat je nodig hebt. De zachte linoleum oppervlakken nodigen uit tot aanraken. Op de planken en in de kasten is plek voor serviesgoed en keukengerei. Glazen en bekers staan in de grijze String POCKET SHELF gereed voor gebruik. Omdat de espressomachine op de bar van USM Haller een vaste, opvallende plek heeft, is er in de keuken meer werkruimte om te koken, te bakken of broodjes klaar te maken.

mathes_magazin_homestory_dietzwohnung_009

Functionaliteit in de entree

De entree is aanzienlijk veranderd doordat de deur naar de slaapkamer kwam te vervallen. Er ontstond zo meer ruimte voor de garderobe en in de afgesloten deuropening werden eenvoudige planken geplaatst. Samenvattend heeft de entree een lichte, vriendelijke en functionele uitstraling. Voor contrasterende accenten zorgen stroom- en verlichtingsinstallaties in matzwart, die wederom bij de Menu AFTEROOM kapstok en de Menu NORM wandspiegel herhaald worden.

Overige stories ontdekken